Sveaborg - Nordens Gibraltar

 I dag besöker vi en plats av avgörande betydelse för såväl svensk som finsk historia. Jag har i alla år hört om fästningen Sveaborg och dess kapitulation och det i sig är ju en spännande historia som väl motiverar ett besök. Jag hade dock inte förstått vare sig att "fästningen" mer är ett litet befäst samhälle eller att den hade en lång historia som såväl svensk som rysk och finsk militärbastion.





Sveaborg, Soumenlinna som den i dag kallas på finska.  ligger på några öar i skärgården utanför Helsingfors och nås enkelt med färjor som går flera gånger per dag. Fästningens historia började med att Ryssland byggde S:t Peterburg längst in i Finska viken på tidigare svenskt territorium. Det kvarvarande svenska väldet hade behov av en flottbas för att kunna försvara sitt territorium. Därför byggdes fästningen som fick namnet Sveaborg. Det var dock mer än en fästning. På öarna där Sveaborg ligger idag fanns en bofast befolkning och den lilla staden som växte upp här var faktiskt större än det dåvarande Helsingfors och den näst största staden i Finland (efter Åbo). Än i dag bor det människor ute på öarna, om än färre än förr.




Byggnationen av fästningen började år 1748 under ledning av överstelöjtnant Augustin Ehrensvärd. Fästningen är till stor del Ehrensvärds verk och han är begravd på torget i sin skapelse. De första åren gick byggnationen snabbt och 1753 uppfördes Kungsporten på den plats där kung Adolf Fredrik hälsat på. Därefter kom byggnationen att gå långsammare och först 1791 var den färdig. Den ansågs vara den förnämsta och mest moderna fästningen i världen och kallades Nordens Gibraltar.

Under kriget 1809 var det Carl Olof Cronstedt som var kommendant på fästningen. Ryssarna belägrade Sveaborg men det fanns gott om proviant. Det överraskade alla när Cronstedt kapitulerade och överlät fästningen till den ryske befälhavaren Jan-Peter van Suchtelen (som senare var diplomat i Stockholm och är begravd på Solna kyrkogård). Cronstedt kom efter detta att ses som en förrädare i svenska ögon. Huruvida kapitulationen var en verklig dolkstöt eller en insikt om att det var bättre att ge upp en strid som inte gick att vinna är fortfarande omdiskuterat. Klart är i alla fall att det efter Sveaborgs kapitulation så kunde ryssarna lätt ockupera Finland som Sverige sedan avträdde. Det ledde i sin tur till den statskupp som avsatte kung Gustav IV Adolf och gav Sverige en ny grundlag.





Sveaborg förblev en militär anläggning under den ryska tiden. Bland annat bombades den av engelska och franska fartyg under Krimkriget. Efter Finlands självständighet fick fästningen namnet Soumenlinna och var en militär anläggning fram till 1973 då den övergick till Undervisningsministeriet och blev ett museum. Sedan 1991 är området upptaget på Unescos världsarvslista.

Få platser har så stor betydelse för Skandinaviens historia som Sveaborg. Är man i Helsingfors är det här ett självklart resmål. Förutom att man kan gå runt och se stadsbebyggelsen och befästningarna så finns här också flera muséer, både sådana som berättar öarnas historia men även t.ex. ett leksaksmuseum. Här finns också världens äldsta bevarade torrdocka för skeppskonstruktion. Den blir föremålet för morgondagens inlägg.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven