Tallinns gamla stad

 Estlands huvudstad Tallinn är inte en stor stad men det är en av de bäst bevarade medeltidsstäderna i Östersjöområdet. Dess världsarvsklassade historiska kärna omges av en ringmur som för en svensk påminner om Visby. Trots att den är kompakt så har den många sevärdheter för en turist att ta del av.




Kärnan i gamla staden är förstås Rådhustorget. I dag är det lite av en turistfälla med flera restauranger i husen runt omkring torget. Torget domineras naturligtvis av rådhuset - en gång stadens politiska kärna och fortfarande använd för officiella arrangemang. Rådhuset byggdes och byggdes ut i flera perioder under medeltiden. När staden blev medlem i Hansan växte dess betydelse ytterligare och det var framförallt balttyska köpmän som ledde stadens styre. Dessvärre är rådhuset bara öppet på sommaren och efter överenskommelse.




Den egentliga äldsta delen av staden är Tompeakullen som är ämnet för morgondagens blogginägg. Den nås via en liten gata som kallas långa benet och som går från gamla stan upp mot kullen. Ned mot hamnen finns annars en trevlig ingång intill det gamla försvarstornet Feta Margareta där sjöfartsmuséet är inhyst idag. Intill ligger också Olavskyrkan,en gång Nordens högsta byggnad men som tyvärr är stängd utom för gudstjänster just nu. 

Tallinn är en underskattad liten juvel som dock kan vara väldigt kylig om det inte är sommar. Det är den huvudstad i världen som ligger närmast Stockholm och kan lätt nås med färja.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven