Jungfrutornet
De av Unesco världsarvsklassade delarna av gamla stan i Azerbajdzjans huvudstad Baku rymmer många sevärdheter. De viktigaste av dessa är Sjirvansjahernas palats och det mystiska Jungfrutornet.
Jungfrutornet har kommit att bli en symbol för Baku och förekommer bland annat på azeriska sedlar. Det är troligen så gammalt som från 800-talet f. Kr. och anses vara ett utmärkt exempel på äldre för-islamisk arkitektur med rötter i den gamla zoroastriska religionen som dominerade i nuvarande Azerbajdzjan innan islam tog över. Det har spekulerats i att tornet var ett torn i ett gammalt eldtempel och att man här åkallade eld (eller sina gudar genom eld). Det nuvarande tornet är dock sannolikt från 500-talet e. Kr och färdigbyggt i nuvarande form först på 1100-talet.
Ingen vet riktigt varför tornet kallas Jungfrutornet. Det finns många legender knutna till tornet och flera av dem inkluderar en ung jungfru. Många av dessa legender handlar också om att staden på olika sätt är hotad av invasionstrupper och att de zoroastriska prästerna åkallade skaparguden för hjälp vilket denne ger. I en version är det en jordbävning som gör slut på angreppet men i en annan kliver en vacker rödhårig (eller snarare "med eldfärgat hår") kvinna fram ur elden och erbjuder sig att försvara staden om hon får hjälp och vapen. Väl ute avlägsnar hon dock hjälmen och den fientlige generalen blir så imponerad av hennes mod att han förälskar sig i henne och avbryter angreppet, en gest som i sin tur väcker ömma känslor hos jungfrun som gifter sig med honom. En mer realistisk förklaring till namnet kan dock gömma sig i historien. Tornet föll aldrig för ockupationsmakten och är därför okränkt, jungfruligt. Namnet skulle alltså indikera att det är en försvarsmur som aldrig överkommits av fienden.
I dag rymmer tornet ett museum som dock är rätt dyrt och vi avstod faktiskt från att gå in (delvis också för att slippa gå i de branta trapporna). Mäktigt att betrakta är det dock även utifrån.
Kommentarer
Skicka en kommentar