Monumentet över storhertig Gediminas av Litauen
Vid Katedralstorget i Vilnius står en staty av en man och en häst vända så de tittar mot klockstapeln. Det är ett monument i brons som avtäcktes 1996. Monumentet är ett verk av konstnären Vytautas Kašuba och är en hyllning till den historiske härskaren över Litauen, storhertig Gediminas, som bland annat sägs ha grundat Vilnius.
Gediminas föddes i slutet av 1200-talet och ska ha varit storhertig över Litauen från 1316 till sin död 1341. De skriftliga källorna från denna tid är få och den äldsta redogörelsen av Gediminas bakgrund skrevs av hans fiender i den Tyska Orden. Enligt dem var han ursprungligen sin företrädares stallmästare men dräpte sin herre och tog över rollen som storhertig, en historia som kan förklara varför han på monumentet avbildas intill sin häst. Troligare är väl att han hade ett släktskap med företrädaren och ärvde eller manövrerade sig till makten. Hans rike var betydligt större än dagens Litauen och Gediminas lyckades med avancerad diplomati göra det till en makt som räknades även i de västra delarna av Europa. Han var trött på de anfallskrig som riddarna i Tyska Orden under förevändningen att bedriva korståg förde mot hans land och vädjade till påven om hjälp. Han försvarade rätten hos den hedniska befolkningen att ha sin tro men bjöd in kristna missionärer och handelsmän från Hansan. Brevet i vilket han vänder sig till påven är daterat i Vilnius, vilket är den första referensen i staden och räknas som dess grundande (på samma sätt som Birger Jarls datering av ett brev i Stockholm räknas som den stadens grundläggning). Han erövrade också de Kievryska områdena i dagens Ukraina och hans rike sträckte sig därefter från Svarta havet till Östersjön. Han räknas som nationalhjälte i Litauen och är även populär i Belarus.
Det är därför förståeligt att det post-sovjetiska Litauen ville ha ett monument över grundaren. Bronset i monumentet sägs ha skänkts av tullen som beslagtagit bronsföremål på väg ut ur landet. Sockeln är en gåva från Ukraina.
Kommentarer
Skicka en kommentar