Pnyx - där demokratin föddes
De flesta människor vet att det första exemplet på folkstyre vi känner i historien är de direktdemokratiska folksamlingarna i Aten där alla fria manliga medborgare hade röst- och yttranderätt. Vi talar om dem som att de ägde rum "på torget" vilket de flesta i turistsammanhang förknippar med agoran, de arkeologiska lämningarna efter torget i det gamla Aten. De allra tidigaste mötena ägde rum där men de klassiska samlingarna på 400-talet f. Kr (när staden stod på höjden av sin makt och berömda män som Perikles och Demosthenes höll sina tal) ägde faktiskt rum på en lite kulle i närheten av agoran som kallas för Pnyx.
Flytten till Pnyx ägde förmodligen rum i början av 400-talet f.Kr. och man konstruerade då en plattform som talarna kunde beträda. Åhörarna kunde sitta på kullen och lyssna och det fanns rum för flera tusen personer. Under de närmaste århundrandena byggdes platsen ut och åhörarna flyttades runt. Än i dag är det dock tydligt var plattformen låg och hur det såg ut. På platsen lär det också ha legat ett altare tillägnat Zeus Agoraios, alltså guden Zeus i egenskap av beskyddare av agoran. Det altaret flyttades sedan till agoran men platsen finns utmärkt än i dag.
Det här är en fornlämning som ser mycket mindre intressant ut än den är. Kullen har visserligen fin utsikt över Akropolis och staden men det riktigt intressanta är ju att det faktiskt är den här platsen, snarare än själva torget, som vi läser om när vi läser om de stora demokratiska samlingarna under Atens storhetstid. Det gör den väl värd ett besök.
Kommentarer
Skicka en kommentar