Skarvfiske på floden Li
I den svenska skärgården är skarven ett inte helt välkommet inslag. Otaliga är de öar som blivit helt förödda av skarvkolonier. I andra delar av världen, främst i Ostasien, har man dock funnit ett för människan nyttigt, men för den stackars fågeln sannolikt plågsamt, sätt att utnyttja skarven. Den levande fågeln används helt enkelt som ett fiskeredskap!
Fiskemetoden praktiseras på flera håll i Japan och i Kina (och tydligen traditionellt även i delar av Grekland och Nordmakedonien) men är väl använd runt Guilin i Kina. Metoden får ut på att en skarv infångas och en snara knyts runt fågelns hals. Snaran ska vara knuten så löst att skarven fortfarande klarar av att andas och att svälja småfiskar som den jagar. Om skarven dock lyckas fånga en större fisk så hindrar snaran den från att svälja fisken. Fiskaren kan då ta in fågeln till sin båt och tvinga den att kasta upp fisken ur näbb och hals. Detta traditionella sätt att fisk med hjälp av skarv praktiseras fortfarande - och har i dag blivit en turistattraktion i sig. Att beskåda skarvfiskande kan till exempel var en del av en båttur på floden Li, vilket är vad den var när jag gjorde en sådan båttur.
Man kan ha synpunkter på det etiska i såväl denna fiskemetod i sig som i att göra den till turistunderhållning. Det är dock en del av det traditionella flodlivet i denna del av Kina och ingår som sagt ofta i utbudet när man tar en tur på floden.
Kommentarer
Skicka en kommentar