Foucaults pendel

 I dag hålls den första omgången i det franska presidentvalet och det är klart att vi måste ha ett franskt resmål en sådan dag. Det får bli något av det mest franska jag kan komma på, nämligen kyrkan och mausoléet Panthéon där Frankrikes högst skattade invånare begravs. Eftersom detta är ett resmål som många känner till och vet att de vill besöka så tänkte jag koncentrera texten till en av templets mer udda attraktioner, nämligen Foucaults pendel.


Léon Foucault (ej att förväxla med den i dag förmodligen mer berömde sociologen Michel Foucault) var en fransk fysiker som i mitten på 1800-talet kom på en metod för att visa jordens rotation. Som all fysik så kan teorin uttryckas i matematiska formler men intuitionen bakom är enkel att förstå. Om man släpper en pendel och låter den gå fram och tillbaka i sin bana så kommer den över tid att "snurra" ett varv på grund av att jorden roterar. Hur lång tid varvet tar beror på var på jorden pendeln hänger och hur lång själva pendeln är. Vid jordens poler tar varvet ett dygn, det vill säga lika lång tid som det tar för jorden själv att rotera runt sin axel.

Det första experimentet med en Foucaultpendel genomfördes i februari 1851 på Paris observatorium men det mest kända experimentet är den pendel som Foucault några veckor senare hängde i kupolen i Panthéon. Han hängde en 28 kilogram mässingskula i en 67 meter lång lina och lät den svänga. Den rör sig c:a fem millimeter i sidled för varje svängning. Det är nog för att vara synligt för ögat och blir därmed en rätt spännande syn. Originalpendeln flyttades redan 1855 men har ersatts flera gånger och sedan 1995 är det en exakt kopia av originalet som svänger i Panthéon.  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven