Åbergs museum

 Det finns många lite udda muséer som ofta är rätt spännande att besöka just på grund av sin lite excentriska natur. Det finns till och med en del excentriska personer som samlat hela livet i syfte att göra sina hem till muséer, det främsta exemplet i Sverige är väl Wilhelmina von Halwyll som skapade Hallwyllska muséet. Ett mer modernt och ännu mer inriktat nördigt exempel är Åbergs museum i Bålsta.









Lars Åberg föddes 1940 och är känd som skådespelare, regissör, manusförfattare, konstnär och rockmusiker. Hans främsta fritidsintresse har dock varit att samla på serier och på olika typer av prylar kopplat till detta, framförallt till Walt Disney. Med åren har han skapat sig en av världens främsta och mest värdefulla samlingar av Disneyföremål. År 2002 lät han bygga om en ladugård i Bålsta och inhyste där sina samlingar i Åbergs museum. Här finns en del Musse Pigg-figurer som räknas som de mest sällsynta i världen. I början av Disneys produktion var de rätt generösa med licenser och mycket av framgången byggde på att karaktärerna just genom vad vi i dag skulle klassa som piratkopior (och som dagens Disney givetvis omedelbart skulle ha slagit ned på). Det gör att en del tidiga figurer har massor av fel som konstigt ditritade tänder eller att Musse Pigg har fem fingrar (den verkliga figuren har fyra). Sådana sällsynta föremål finns här. En mindre avdelning är också avdelad för serieoriginal, ända tillbaka till världens första serie The Yellow Kid. Här finns även en del serirelaterad konst av konstnärer som Roy Lichtenstein.

Många besökare har efterfrågat ett Stig-Helmerrum efter den älskade huvudrollen i Sällskapsresan så ett litet sådant har inretts. Mer känd är dock Trazankojan, ett lekrum för barn inrett som Trazan Apanssons koja.

Det här är ett mycket spännande litet museum. Med rätt guide kan man få en riktigt bra guidning av en rätt nördig samling föremål. Uppskattat av hela familjen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven