Raki - fruktsprit på Balkan

 Alkohol och relationen till alkohol har alltid varit en källa till skillnader världen över. Många länder har sina traditionella alkoholsorter medan andra har totalförbud mot alkoholförsäljning. På Balkan har olika typer av fruktspriter under samlingsnamnet raki eller rakia blivit populärt.


En raki dricks som regel som aperitif före maten. Den görs av frukt. De vanligaste sorterna är gjorda på plommon, druvor eller aprikoser men även körsbär (bilden), persikor, päron och fikon förekommer. Alkoholhalten är normalt runt fyrtio procent men upp till femtio procent kan förekomma. Det är både på grund av alkoholhalten och den väldigt söta smaken inte värt att dricka för många glas, ett räcker gott. Raki förekommer med vissa lokala variationer (men ändå tillräckligt nära varandra) i Slovenien, Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Nordmakedonien, Albanien, Rumänien, Bulgarien och Moldavien.  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven