Starimost

 Den gamla bron, på de slaviska språken som talas i området Stari Most, är numera egentligen inte så gammal. Faktum är att den nuvarande konstruktionen öppnade först i juli 2004. Den är dock en exakt kopia av den osmanska bro som en gång låg här och som förstördes i ett artilleriangrepp från bosnisk-kroatiska styrkor den nionde november 1993. Den hade då stått i 427 år.









Den vackra (men ganska höga) bro vi känner i dag började byggas 1557 på uppdrag av den osmanske sultanen Suleyman I och ersatte troligen en mer instabil träbro. Den ritades av arkitekten Mimar Hairuddin. Bron går över floden Neretva i Hercegovina (i dag en del av staten Bosnien-Hercegovina) och binder samman två delar av en stad på ömse sidor av floden. Staden är faktiskt uppkallad efter bron och heter just Mostar.

Den nionde november 1993 bombades bron i ett artillerianfall under det kroatisk-bosniakiska kriget. De bosnisk-kroatiska styrkorna från den självutropade (men kortlivade) republiken Herceg-Bosnien var i ett jämnt läge med de muslimska (bosniakiska) trupperna och bombade bron. Enligt en uppgift träffades den av mer än sextio bomber. Det har påståtts både att den sprängdes av de muslimer som bodde i staden (vilket alltså påstås av den befälhavare som annars ska ha beordrat angreppet) och att den var ett legitimt militärt mål eftersom den användes som transitled men de flesta historiker avvisar båda dessa påståenden och ser anfallet som ett krigsbrott.

På grund av brons stora kulturhistoriska värde så rekonstruerades den efter kriget med bistånd från bland annat Unesco. Den är i dag upptagen på Unescos världsarvslista. Runt omkring den i den vackra gamla staden i Mostar finns gott om trevliga restauranger med utsikt över floden.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven