Djinn-stenblocken i Petra
Den antika klippstaden Petra i Jordanien är ett underverk och givetvis en plats som många drömmer om att få se. Den är dock imponerande stor och även på en så välkänd plats finns faktiskt sevärdheter som man inte visste att man ville se. En sådan är de så kallade djinnblocken.
Mellan besökscentret och ingången mot Siq in till själva staden ligger tre kubiskt formade stenblock i det omgivande klipplandskapet. Arkeologerna är faktiskt inte riktigt säkra på vad de egentligen har fyllt för funktion. Det enda vi med säkerhet vet är att de restes av folket nabatéer någon gång under det första århundradet. Det har spekulerats i att de är en sorts gravar (vilket i så fall skulle göra dem till de äldsta gravarna i området) men också att de är fertilitetssymboler som placerats ut här vid ingången. Hur som helst har de fått namn efter det arabiska ordet för ande, djinn. Klart är i alla fall att mellan stenblocken finns gravar som kan ha varit menade att ingå i ett större gravkomplex som aldrig realiserades.
Nabatéerna var ett arabiskt nomadfolk som dominerade den norra delen av Arabiska halvön kring vår tideräknings början. Petra (eller Rumqa som staden kallades då) är deras mest kända verk. Men såväl dessa kubiska stenblock som de omgivande klippformationerna (några av dem påminner mig om aphuvuden) är värda att stanna och titta på när man är på väg in mot klippstaden.
Kommentarer
Skicka en kommentar