Rue du Vingt-neuf juillet

 En del platser blir minnesvärda inte så mycket i sig själva som på grund av omständigheterna kring när man var där. För exakt två år sedan idag så var jag i Paris på den första resan utanför Sverige sedan pandemin bröt ut. Vi bodde på ett fint hotell vid Louvren på en parallellgata till Rue Rivoli. På morgonen gick vi ut och promenerade längs med Rivoli i riktning mot Place de la Concorde när jag plötsligt såg en gatskylt som fascinerade mig. Var det inte dagens datum som stod på skylten? Jo, det var det ju faktiskt. Det finns en gata i Paris som heter Rue du Vingt-neuf Juillet. Så vad annars kan jag skriva om den tjugonionde juli?


Gatan som löper från rue Rivoli till rue Saint Honoré är uppkallade efter den tredje dagen i Frankrikes andra revolution 1830, en tredagars revolt som också kallas de tre ärorika dagarna. Bakgrunden till revolutionen var att Napoleons fall ledde till återinstallationen av den franska monarkin och den gamla kungaätten under Ludvig XVIII. När denne dog 1824 efterträddes han av sin reaktionäre lillebror Charles X som i hård strid med nationalförsamlingen försökte dra tillbaka flera av de liberala rättigheter som konstitutionen från 1814 ändå innehöll. Till slut, den 25 juli 1830, upplöste kungen nationalförsamlingen och började styra med dekret. Det fick Paris borgare att med början 27 juli gå man ur huse och snart var det kaos i staden med strider mellan medborgare och polis och militär. Den 29 juli, 192 år sedan i dag, plundrades Tuillerillespalatset och stadshuset intogs. Kungen flydde och en ny nationalförsamling skrev om konstitutionen för att garantera rättigheter. Kungens kusin tog tronen under namnet Louis Phillip. 

Den artonde augusti, alltså tre veckor senare, gavs den lilla gatstumpen mellan Rivoli och Saint Honoré som fram till dess hette rue du Duc-de-Bordeaux namn efter dagen - ett namn som alltså kvarstår än i dag.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven