Jaipurs stadspalats
Jaipur är huvudstad i den indiska delstaten Rajasthan. Stadspalatset är intimt förknippad med stadens historia. När växande befolkning och den vattenbrist som följde på denna tvingade maharajan Sawai Jai Singh II att flytta sitt säte från Amer till det nuvarande Jaipur 1727 så var stadspalatset det första som byggdes.
Det stora palatsområdet rymmer många skatter. Man kan nå palatskomplexet genom en av tre portar men även inne på området finns tydlig uppdelning med mellanliggande portar. Från palatsgården Mubarak Mahal når man genom porten Rajendra Pol in i den mindre av de två audienshallarna. Denna kallas Sarvato Bhadra eller Diwan-e-Khas och var maharajans mer privata hall där han tog emot dignitärer och vänner (till skillnad från den större audienshallen Sabha Niwas där allmänheten togs emot. I den relativt öppna men av tak täckta hallen förvaras också två gigantiska silverurnor. Dessa finns upptagna i Guiness rekordbok som de största silverurnorna i världen. När den dåvarande maharadjan reste till England för att närvara på Edward VII:s kröning så ville han kunna dricka heligt vatten från floden Ganges och detta förvarades i urnorna som därför kallas Gangajali.
I dag är ju Indien en republik men Rajasthan har fortfarande en maharaja (som dock saknar allt inflytande och enbart har ceremoniell betydelse) och denne bor i en del av palatset. Dn hissade flaggan ska visa att han är hemma.
Kommentarer
Skicka en kommentar