Strängnäs domkyrka
Strängnäs domkyrka är domkyrka i Strängnäs stift och säte för biskopen. Den har en lång och spännande historia och här finns mycket att se. Så här under sommaren är kyrkan öppen alla dagar och man kan även gå en gratis rundvandring om 30 minuter klockan två.
En gammal helgonlegend berättar att sörmlänningarna firade blot på berget i det som i dag är Strängnäs på 1000-talet och att missionären Eskil som var verksam i Fors (nuvarande Eskilstuna) kom till blotet för att missionera och blev ihjälslagen. Han led martyrdöden några kilometer bort och där ska en källa ha sprungit fram. Senare kom det att ligga en träkyrka på platsen och arkeologiska utgrävningar har också visat tidiga kristna gravar. På 1250-talet, med dominikanermunkarnas ankomst till Skandinavien, kom planerna på en större tegelkyrka på på platsen. Den stod dock inte färdig förrän på 1330-talet och även om den byggts ut sedan dess så är det den kyrka som än i dag står här.
I kyrkan finns väggmålningar från 1400-talet som man dock försökte kalka över på 1800-talet. I dag har en del gått att få fram medan annat är helt förlorat. En stor väggmålning visar profeter och apostlar och har ett träd i mitten som ska föreställa Kristi stamtavla med jungfrun sittande i mitten med en enhörning i famnen. En lustigare detalj är den målning av en droskförare som ritats dit av en ung man under en restaurering. Han drömde nämligen om att bli droskförare och kom också senare att bli Strängnäs första droskförande.
Strängnäs domkyrka var också begravningskyrka för flera stormän. Här vilar till exempel Karl IX:s oäkta som Carl Carlsson Gyllenhielm som både var krigare, diplomat och djupt hängiven protestant. Han satt som krigsfånge i Polen och vägrade ge upp sin tro. Hans bojor hänger i kapellet. Han har också själv bestämt att de slag som visas på väggarna är förluster, inte segrar, vilket var ett sätt att visa ödmjukhet. Bredvid ligger det Bondeska gravkoret som nu alltså ägs av släkten Bonde men där riksföreståndaren Sten Sture den äldre en gång vilade. Han flyttades då till källaren men därifrån har han nu fått flytta upp till altaret för att få en mer prominent plats. Där ligger även Karl IX själv. Altartavlan är magnifik och kan faktiskt öppnas i flera steg. Bilderna berättar historier ur Jesu liv.
Det här är en spännande kyrka som är väl värd ett besök. Här på kyrkbacken, dock oklart om det var inne i kyrkan eller utanför någon av portarna valdes Gustav Eriksson Vasa till kung år 1523. Det var ju en händelse som bröt Sverige ur Kalmarunionen och lade grunden för den nuvarande staten.
Kommentarer
Skicka en kommentar