Ba'hai-templet i Kampala

 Ba'hai är en relativt ny religion som är världens snabbast växande. I dag finns det omkring åtta miljoner troende ba'hai i världen, 30 procent av dessa bor i Afrika. Ba'hai lär att det finns en Gud som vi människor inte till fullo kan förstå men att Gud uppenbarar sin vilja genom profeter (inom ba'hai kallade "gudomliga manifestationer"). Alla de stora världsreligionerna erkänns som sanna och personer som Abraham, Moses, Krishna, Buddha, Jesus och Muhammed ses som manifestationer av Gud som genom den lämnat budskap till mänskligheten som alla har sin giltighet. Religionen uppstod i Iran på 1800-talet där en man som kallas Báb började tala om en kommande profet och sedan avrättades. Religionens egentlige grundare var en följare till Báb som tog titeln Baháʼu'lláh och sades vara den kommande profeten. Den religion han grundade är alltså väldigt inkluderande och ett bärande budskap är fred och enighet. Religionens främsta helgedom ligger i Haifa i Israel men det finns också andra tempel.




På 1950-talet kom ba'hai till Uganda och fick snabbt följare. Det är fortfarande en liten religion i landet men tack vare att tre följare köpte mark i Kampala så kunde det första ba'hai-templet i Afrika öppnas på Kikayakullen i utkanten av staden år 1958. Templet, som är centrum för religionen i Afrika, är omgiven av en stor trädgård (något som är vanligt förekommande i ba'hai). När jag besökte templet så höll det på att renoveras och var helt i princip helt tomt. Även i vanliga fall är ba'hai dock en avskalad religion utan bilder. Templet är öppet för alla besökare som söker kontakt med sin Skapare och det går bra att be böner till denne på det sätt som passar besökaren (kristna kan alltså be på sitt sätt och muslimer på sitt, till exempel).

Ba'hai är en spännande och inkluderande religion och Kampala är en av de städer där man kan besöka ett tempel så det borde vara ett självklart besöksmål för alla besökare i staden. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven