Kungadömet Bugandas parlament
Det här kan låta konstigt för svenska läsare men den afrikanska republiken Uganda som har en president och ett parlament består faktiskt också av flera kungadömen, varav Buganda är det största. Före koloniseringen av Östafrika var Buganda det mäktigaste kungadömet i området. Republiken Uganda har givetvis fått sitt namn av kungadömet (att det tappat den inledande bokstaven B beror sannolikt på att européerna först kom i kontakt med riket via swahilitalande som bör ha kallat riket för Uganda).
Faktum är att ganska mycket av de politiska spänningarna i Uganda går tillbaka till frågan om Bugandas ställning. Uganda har flera stammar och de flesta fruktar att baganda skulle bli för mäktigt. Därför är engelska det enda erkända officiella språket i landet, trots att luganda också talas av de flesta. Faktum är att republikens förste president också var kung (kabaka) av Buganda, Mutesa, men han störtades av sin premiärminister Milton Obote och kungadömet avskaffades 1966. Den nuvarande presidenten Yoweri Museveni återinrättade kungadömet 1993 då den nuvarande kabakan Muwenda Mutebi II tillträdde.
Uganda är dock en republik vars lagar stiftas av republikens parlament och som styrs av republikens regering. Buganda är mer en ceremoniell monarki som inte styr. Icke desto mindre finns det ett parlament även för kungadömet. Det ligger på kullen Mengo i Kampala och byggnaden det är inhyst i heter Bulange building. Det är ju ett ganska speciellt parlament då det är förbjudet att prata politik. Den närmaste analogi jag kommer på är Riddarhuset som bestämmer regler för adeln i Sverige. På samma sätt diskuteras här kulturella bestämmelser av vikt för kungariket. Kungadömet äger också viss mark som de kan besluta om här. Parlamentet är inte valt utan utsett av kungen. Folket Baganda består av flera klaner som alla har en totemsymbol (och med den ofta en särskild funktion). Dessa finns att ta del av i utsmyckningen av Bulange.
Oftast leds parlamentets sammanträden av en talman men kungen är symboliskt närvarande då hans tron då bärs in och placeras mitt emot talmannen. Tronen förvaras annars oåtkomlig, traditionen är nämligen att endast kungen får sitta på den och om någon annan sätter sig på tronen så avsätts kungen och den personen förklaras som ny kung. Så det är alltså en sorts statskupp att sätta sig på tronen (och något som givetvis inte sker).
Det här är ett udda parlament men väl värt ett besök. Till skillnad från republikens parlament så är detta väldigt tillgängligt för turister.
Kommentarer
Skicka en kommentar