KØN - genusmuséet (tidigare kvinnomuséet) i Aarhus
Ibland händer det att jag sparar en idé för den här bloggen länge. I somras var jag på ett museum i Danmark som var helt fantastiskt och som jag genast visste att jag ville skriva om på den internationella kvinnodagen. I dag är det den internationella kvinnodagen och jag kan inte tänka mig ett bättre museum att besöka i dag än KØN - det tidigare kvinnomuséet i Aarhus.
Det som i dag är KØN startade som Kvindemuséet 1982. Det är inhyst i den gamla rådhusbyggnaden från 1857. Från början var det ett kvinnohistoriskt museum, dedikerat till att skildra danska kvinnors historia och historien om den danska kvinnokampen för lika rättigheter. Från 2016 vidgades dock perspektivet till att beröra allt som har med kön, genus och sexualitet att göra. Sedan 2021 avspeglar sig detta också i namnet.
Huset som är ritat av arkitekten Thielemann var alltså ursprungligen stadens rådhus. Ett rum i muséet är det gamla sammanträdesrummet för vad jag antar var stadens styre (det är för litet för att vara fullmäktigesal) och här kan man lyssna på bandinspelningar (uppläsningar) av gamla debatter kring beslut om kvinnors rättigheter. Att det verkligen är den plats där diskussionerna fördes som man är på ger verkligen en känsla av historiens vingslag. I ett förrum till detta finns flera bevarade föremål som berättar om kvinnorörelsen från suffragetter till rödstrumpor. Ett ytterligare rum berättar om kvinnors och sexuella minoriteters liv och kamp under tusen år. Här finns bland annat ett horn som använts för att simulera ett manligt könsorgan för en kvinna som på 1600-talet försökte förbättra sin position genom att uppträda som man. I ett fjärde rum finns beskrivningar av kvinnoporträtt i dansk litteratur.
Här finns alltså högt och lågt kring kvinnors och HBTQ-personers rättigheter. Det är det mest fullständiga muséet jag sett på detta område. Har man minsta intresse för jämställdhet och kvinnohistoria så måste man nästan besöka det här muséet.
Kommentarer
Skicka en kommentar