Largo di Torre Argentina

 I dag är det den 15 mars, årets sjuttiofjärde dag. I det antika Rom var detta datum Idus Martiae, en dag för vissa religiösa seder och särskilt för att betala sina skulder. Det är också det datum år 44 f.Kr. då diktatorn Gaius Julius Caesar mördades av en grupp konspiratörer inom Senaten. Enligt en berättelse, först berättad av den grekiske biografiförfattaren Plutarkos men i dag förmodligen mest känd i William Shakespeares version, så varnades Caesar i förväg att ta sig i akt för Idus Martiae av en siare men valde att inte bry sig om varningen. På dagen passerade han siaren och påtalade att Idus Martiae nu var inne (inget hade alltså hänt) varpå siaren påtalade att den var inne men inte över. Caesar höggs kort därpå ned med 23 knivhugg, varav bara ett dödligt.





Platsen där Caesar mördades var känd som Pompejus curia, ett sammanträdeshus som Senaten använde och som låg intill Pompejus teater. Dessa byggnader låg intill ett antikt torg som kallades Campus Martius. Det kom senare att bli känt som Largo di Torre Argentina. Något förvånande kommer det moderna namnet sig av staden Strasbourg som på latin kallades Argentoratum. På 1500-talet fanns det en präst och påvlig tjänsteman som hette Johannes Buckhardt som var från Strasbourg och som därför gett namn åt torget.

I dag är torget mestadels avstängt och man kan se att det är ett arkeologiskt utgrävningsområde. Förhoppningsvis kan det i framtiden bli en spännande plats att promenera omkring på och kanske se dessa historiska lämningar på närmare håll än vad som är möjligt idag. Lustigt nog hyser torget också ett hem för övergivna katter. Man kan se katterna stryka omkring i gräset och lata sig i solen.  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven