Frihedsmuseet - Museet for Danmarks Frihedskamp 1940–1945

 I dag den nionde april är det åttiotre år sedan våra grannländer Danmark och Norge invaderades av Nazityskland. När jag i somras promenerade genom Köpenhamn på väg mot statyn av Den lille Havefrue så råkade jag på den här pärlan till museum i en park som jag idag vet heter Churchillparken.









Frihedsmuseet
, officiellt Museet for Danmarks Frihedskamp 1940–1945, har sina rötter i en utställning som hölls några år efter befrielsen 1945 i Nationalmuseets regi. Den tillfälliga utställningen blev så småningom permanent och fick egna lokaler efter en insamling 1957. Det är det största muséet i Danmark tillägnat motståndsrörelsen under den tyska ockupationen och en av Nationalmuseets (som det fortfarande officiellt tillhör) största utställningar.

Det här är ett fantastiskt museum. Som besökare får man gå runt i utställningslokaler uppbyggda som gator och se både föremål från tiden och videoinstallationer. Man får i utställningen också följa fyra personer som genomlever kriget på olika sätt, bland annat en motståndsman och en förrädare (en dansk nazist som slåss för SS). Mycket av historien är förvånande okänt för en svensk besökare. Den danska regeringen fick mer eller mindre ett ultimatum av den tyska försvarsmakten och accepterade ockupationen (förklädd som tyskt beskydd) för att undvika krig. Motståndet var underjordiskt och åtminstone inledningsvis fanns de som ansåg att eftergiftspolitiken var rätt då den undvek krig. Det här är en fascinerande och viktig berättelse berättad på ett kreativt sätt. Muséet borde vara ett måste för alla besökare i den danska huvudstaden. Avsätt gärna minst två timmar till besöket.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven