Stenstaden i Zanzibar

 Ögruppen Zanzibar är den ena (mindre) delen av federationen Tanzania och har viss autonomi. Den skiljer sig också från fastlandet genom att vara till övervägande del muslimskt. Den har haft en viktig roll i afrikansk historia som nav för stora delar av handeln. Då denna - och ögruppen - under lång tid kontrollerades av sultanen av Oman så är det arabiska inflytandet på kulturen märkbart (inte minst religionen som sagt). Givetvis har även britterna som koloniserade ögruppen efter araberna och (i lägre utsträckning) portugiserna som koloniserade den först (innan de övergav den för Mozambique) påverkat öarna.



Den gamla staden på huvudön kallas också Zanzibar, ofta med tillägget stenstaden (Stone Town). Det namnet har den fått på grund av att korall använts flitigt vid byggnation här över åren. Här finns labyrinter av gator som går mellan stenhusen och som då de är för smala för bilar trafikeras hårt av motorcyklar och cyklar. Traditionella hus har en lång stenbänk eller högre trottoar som kallas baraza och som skyddar mot översvämningar när det regnar kraftigt. Många hus har också träverandor. Här finns tre typer av traditionella portar från den lokala afrikanska befolkningen, araber och indier men de är så intressanta att de nog får bli ett eget inlägg. Stenstaden har över femtio moskéer och ett fåtal kyrkor. Den är också känd för att Queens frontman Freddie Mercury föddes här i staden (dock av föräldrar från andra platser så kopplingen till staden är slumpartad). Hans födelsehus är idag ett museum som jag dock inte hann besöka då jag kom till stenstaden rätt sent på eftermiddagen och ville se den ordentligt före skymningen.




Den geografiska mittpunkten i stenstaden sägs vara det lilla torg som kallas Jaws Corner. På det kan man dricka kaffe eller bara strosa runt. Jag kan dock tycka att de många motorcyklarna parkerade här förstör lite av charmen med platsen.

Stenstaden finns sedan år 2000 upptagen på Unescos världsarvslista.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven