Enrico Dandolos minnesplatta i Hagia Sofia
År 2020 bestämde Turkiets president Recep Tayip Erdogan att Hagia Sofia som varit ett museum sedan 1930 åter skulle bli en moské. Jag är därför inte helt säker på den nuvarande tillgängligheten för den här minnesplattan som markerar det troliga sista vilorummet för dogen av Venedig Enrico Dandolo.
Dandolo var en driven politiker som år 1192 blev den andra dogen av Venedig som valdes av en elektorsförsamling med fyrtio elektorer. Uppgifterna säger att han då redan var mycket gammal och kroppsligt svag, möjligen blind. Traditionellt sägs att han var 85 år men det kan vara en överdrift och han kan ha varit i sjuttioårsåldern. Hans höga ålder hindrade honom dock inte från att ha ambitioner och vara rätt brutal. Han lät utvisa alla utländska medborgare som varit mindre än två år i Venedig och låg i krig med staden Zara, nuvarande Zadar, i Kroatien. När korsfarare från det fjärde korståget kom och bad om hjälp med finansieringen så ställde dogen upp. I gengäld fick han deras hjälp att besegra sina fiender i Zara. Det blodiga angreppet fick påven Innocentius att exkommunicera alla som deltog i det, något som Dandolo dock hemlighöll för korsfararna.
Dessa gjorde ytterligare en avstickare när Dandolo blev ombedd att assistera en tronpretendent att få makten i Konstantinopel, då huvudstad i det byzantinska riket. Angreppet på Konstantinopel år 1204 är ett historiskt känt krigsbrott som ledde till att Dandolo och korsfararkungen Baldwin av Flandern tillfälligt kunde etablera ett nytt latinskt kejsardöme i staden. Dandolo dog i Konstantinopel 1205 och blev begravd i Hagia Sofia, då en ortodox kyrka.
Hans grav förstördes dock av de osmanska turkarna när Konstantinopel slutligen föll för dem 1492. Den här minnesplattan placerades på den plats där graven troligen låg av et italienskt team på 1800-talet.
Kommentarer
Skicka en kommentar