Nidarosdomen
I dag den 29 juli firas traditionellt S:t Olofsdagen, den helgondag som är tillägnad den helige Olof som sägs ha stupat i slaget vid Sikkelstad detta datum år 1030. Egentligen var helgonet en norsk storman, Olav Haraldsson, som valdes till kung som Olav II men sedan störtades och reste till Ryssland. På väg tillbaka för att återerövra det rike som han kristnat (bidrog till missnöjet med kungen) stupade han Några trogna förde bort hans lik och begravde det på den plats där Nidarosdomen i Trondheim står i dag. Ganska snart började det talas om mirakel som inträffade vid graven och redan år 1070 revs den lilla träkyrka som stod här och bygget av världens nordligaste, och Nordens största, gotiska katedral tog sin början.
Under större delen av den tidiga medeltiden pågick bygget av kyrkan. Som så många medeltidskyrkor förbättrades den och fick tillbyggnader över åren. Det innebär att den fortfarande bär spår av många olika byggnadsstilar även om de romanska och gotiska inslagen dominerar. Runt slutet på 1300-talet anses katedralen vara färdigbyggd. Den utmärkte sig tidigt som en viktig pilgrimskyrka. Sedan inträffade flera katastrofer för katedralen. Den har brunnit flera gånger men branden 1531 förstörde större delen av kyrkans senaste tillbyggnader och lämnade den mer eller mindre som en ruin. Då Norge reformerades och övergick till luherdomen 1537 så brydde sig ingen om att restaurera den till sin gamla storhet. Helgonrelikerna som låg i ett silverskrin togs också bort. De begravdes senare på okänd plats i kyrkan då ingen längre brydde sig om sådana saker (silvret smältes ned).
Det var först på 1800-talet när Norge först lämnade unionen med Danmark och senare hamnade i union med Sverige som kyrkan blev ett nationellt projekt. Plötsligt var det viktigt att restaurera den. Då man inte riktigt visste hur den hade sett ut så fick man gå på gissningar, gamla bilder och analogier med liknande kyrkor. Restaureringen tog mer än hundra år och var färdiga först år 2001 (även om kyrkan varit öppen under 1900-talet. Inte minst den vackra fasaden med skulpturer föreställande helgon och profeter tog många år att färdigställa. Invändigt har katedralen flera kapell och altare, det stora har skulpturer av Jens Vigeland föreställande Jungfrun och Johannes evangelisten vid korset. Katedralen har också två unika orglar. Den äldre är mindre och ett verk av den tyske orgelbyggaren Joachim Wagner medan den nyare och större är Nordens största orgel (eller näst störst beroende på hur man räknar
Det här är en kyrka som man bara måste besöka som nordbo. Många vallfärdar fortfarande hit men även för en turist är den en skatt att beundra.
Kommentarer
Skicka en kommentar