Det brinnande berget
Yanan Dag - det brinnande berget - är ett berg på halvön Absheron utanför Azerbajdzjans huvudstad Baku. Här ser berget faktiskt ut att brinna med flera eldar helt naturligt.
Orsaken till fenomenet är som så mycket annat i Azerbajdzjans specifika naturfenomenflora knutet till de naturtillgångar som finns under marken. I det här fallet rör det sig om kolvätegaser som bygger upp ett tryck underifrån och som pyser ut. Den minnesgode läsaren av denna blogg minns att vi stiftat bekantskap med naturgas som läcker upp ur marken tidigare, då gasen trängde upp genom mjuk lera och bildade s.k. lervulkaner ( https://annorlundaplatser.blogspot.com/2020/07/lervulkaner-geysrar-av-lera.html). I den mer bergiga miljön på Absheron läcker gasen istället upp direkt i luften och antänds när den kommer i kontakt med syre i atmosfären. Det gör att berget ständigt brinner.
Det sägs att när Marco Polo på sin väg från Venedig till Ostasien passerade det nuvarande Azerbajdzjan på 1200-talet så var hela landet i princip i brand på detta sätt. Det är det som gett Azerbajdzjan sitt rykte som eldens land och som än i dag inspirerar t. ex. skyskraporna Flame Towers (som jag skrev om här: https://annorlundaplatser.blogspot.com/2020/07/baku-azerbajdzjans-huvudstad.html?fbclid=IwAR0NXEDqwzt4fMOdS_uEYHUqrLK6c54TX41zSbP_NDMDi3BsFs7dNLyGmVg).
Att flammande berg i dag är mycket ovanliga även i Azerbajdzjan beror på olje- och gasindustrin. I och med att naturresurserna började utvinnas så sjönk också trycket i marken och allt fler läckagekällor upphörde. Som tur är kan vi fortfarande se Yanan Dag på Absheron, ett minne av den tid då hela regionen brann.
Mitt besök vid Yanan Dag var sista stoppet på en rundtur jag gjorde från Baku och som inkluderade hällristningarna i Gobustan, lervulkanerna och eldtemplet (mina tre föregående inlägg). Jag hade planerat att det också skulle bli sista inlägget om Azerbajdzjan men på rundturen passerade vi också tydliga exempel på den allerstädes närvarande oljeindustri som alltså är orsaken till att bergen numera sällan brinner. Om denna fascinerande industri - med svenskkoppling - handlar morgondagens avslutande inlägg om Azerbajdzjan.
Kommentarer
Skicka en kommentar