Lervulkaner - geysrar av lera
När jag förra året besökte Baku gjorde jag en rundtur med buss till fyra helt unika sevärdheter i närheten. I gårdagens inlägg (https://annorlundaplatser.blogspot.com/2020/07/hallristningarna-i-gobustan.html) skrev jag om hällristningarna i Gobustan. I Gobustan finns emellertid också en annan ännu mer spektakulär sevärdhet - lervulkanerna.
Azerbajdzjan är ett land rikt på naturtillgångar som olja och, framförallt, naturgas. Flera av de inlägg jag gör under Azerbajdzjantemaveckan handlar på ett eller annat sätt om dessa. När naturgasen söker sig upp mot jordytan ger det nämligen upphov till en rad fascinerande fenomen. Om marken är lös och lerig kan det ge upphov till det som kallas en lervulkan. Man kan enkelt tänka på det som geyser, fast med mjuk lera istället för vatten. Gasen bubblar i leran och skjuter ibland upp lera i luften eller får den att rinna som lava från en vulkan (detta kan också göra att det byggs upp vad som ser ut som en liten vulkan som leran sedan rinner från).
Man kan tänka sig att en lervulkan skulle vara varm på samma sätt som en geyser men det behöver den inte alls vara. Temperaturen kan vara mycket hög men också så låg som 2 grader Celsius. Den vanligaste gasen i en lervulkan är metan.
Fenomenet förekommer i vulkaniskt aktiva områden och är mycket vanlig just runt Kaspiska havet. I Azerbajdzjan finns över 400 lervulkaner. De flesta är mycket små. De är ändå en fascinerande syn som bör vara ett måste för varje resenär i området.
Kommentarer
Skicka en kommentar