Örlogsstaden Karlskrona

 År 1996 upptog Unesco Örlogsstaden Karlskrona i Blekinge på sin världsarvslista. Jag har tidigare skrivit om delar av staden (här och här) men det här inlägget är tänkt att handla om hela staden med sin spännande historia.






Den svenska flottan började med ett lån som Gustav Eriksson Vasa tog av hansestaden Lübeck och köpte några krigsfartyg för runt 1520. Östersjöflottan växte och när även riket växte med erövringen av Skåne, Blekinge, Halland, Bohuslän, Jämtland och Härjedalen så växte intresset från kronan att skapa en ny flottbas. Trossö i det nyligen erövrade Blekinge valdes ut. Enligt legenden ägdes marken av bonden Vittus Andersson som 1679 tvingades sälja den. Den tionde augusti 1680 fick den nya staden Karlskrona stadsprivilegier. Den var vid anläggandet en av det svenska rikets största städer (efter Riga och Stockholm) och det finns de som menar att Karl XI planerade att göra staden till sin nya huvudstad.

Karlskrona är alltså anlagd som en flottbas och fortfarande är stora delar av stadskärnan ägd av Försvarsmakten och förvaltad av Statens Fastighetsverk. Här sker utbildningar av soldater än i dag. Det gör naturligtvis att man som turist inte kan gå helt fritt i alla delar av staden, men i gengäld finns det visningar med guide som kan göras. Även båtturer i den omgivande skärgården finns att tillgå.

I dag är väl Karlskrona dock främst en vacker stad som är residensstad i Blekinge län och bostadsort för runt 60 000 invånare. Den har för att vara en mindre svensk stad mycket att erbjuda en turist.  


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven