Fortet i Gori

 Den georgiska staden Gori är väl idag mest känd som Josef Stalins födelsestad och den plats där den sovjetiske diktatorn fortfarande hyllas som en hjälte. Här finns dock bevarade spår även från andra tidsåldrar och det allra mest synliga av dessa (kanske till och med stadens generellt mest synliga objekt) är det mäktiga fortet.



Fortet omnämns första gången i skriftliga källor från 1200-talet men det finns arkeologiska fynd som visar att det finns en befästning här redan före Kristus. Det var en viktig försvarsposition givet handelsleder som passerade Gori. På 1500-talet erövrades fortet av osmanska trupper och georgiska trupper inledde år 1598 en nio månader lång belägring helt förgäves. Till sist bröt de belägringen för att inleda fastan inför påsken. Det var dock bara ett trick och genom en överraskningsattack under fasteperioden lyckades de återta fortet.

Sitt nuvarande utseende fick fortet under de georgiska kungarna Rostom på 1630-talet och Erekle II på 1770-talet. Fortet följer bergets naturliga linje vilket gör att det får en väldigt oregelbunden form. Efter den ryska erövringen på 1800-talet användes fortet som krutlager. Den skadades allvarligt i en jordbävning 1920. På 1900-talet har ju befästningar av detta slag ändå tappat sin strategiska betydelse,

Som besökare kan man klättra upp och gå utmed muren vilket är spännande. Här finns inget museum och samlingar men man får en bra bild av fortet och kan även se staden från ovan. Som på många ställen i Georgien får man dock se upp för förvildade hundar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven