Quingdao - det tyska Kina

 För en västerlänning är den kinesiska staden Quingdao i Shindongprovinsen mest känd under namnet Tsing-Tao, säte för det berömda bryggeriet som tillverkar ölen vi dricker på kinesiska restauranger. Naturligtvis är ett besök där en självklarhet vid varje resa till staden, men den har mer att erbjuda.






En anledning till att Quingdao blev Kinas ledande ölbryggare kan vara att de lärt sig bryggerikonsten enligt strikta tyska renhetslagar för ölbryggning. Under slutet av 1800-talet var Kina hårt trängt av europeiska makter och den dåvarande Quingdynastin svarade genom att år 1891 befästa staden, då känd under namnet Jiao'ao. Det bar sig dock inte bättre än att trupprörelserna observerades av tyskarna som resolut tog kontroll över staden 1897. Året därpå gav kineserna kontrollen över staden till det tyska kejsardömet i en formell koncession. Den kontrollen bestod fram till 1914.


Tyskarna påbörjade en snabb urbanisering och byggde staden från hamnen och upp. Såväl bryggeriet som tågstationen härstammar från den perioden. Det har gjort att staden fortfarande har lite av en centraleuropeisk prägel mitt i Kina. Här finns flera villor och stadsvyer som skulle kunna tagna ur en europeisk stad. Tyskarna påbörjade även konstruktionen av den pampiga katolska katedralen S:t Michael på det stora torget. Bygget avstannade när japanerna första gången tog kontroll 1914 men när kineserna återtog kontrollen 1922 byggdes kyrkan färdig.

Quingdao är en unik upplevelse i Kina och skiljer sig i karaktär rätt mycket från andra kinesiska städer samtidigt som den är omisskännligt kinesisk. Den bör inkluderas på Kinaresan. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven