Domberget Toompea - det officiella gamla Tallinn

 I gårdagens inlägg skrev jag om gamla stan i Tallinn men det var egentligen bara halva den gamla staden. Gatan "långa benet" leder upp mot Domberget eller på estniska Toompea, på många sätt Estlands födelseplats och fortfarande det officiella Estlands hjärta.



Det har funnits någon form av befästning på Domberget sedan någon gång på 900-talet. Denna föll dock till danskarna under Valdemar II:s korståg 1219. Enligt sägnen ska en röd flagga med ett vitt kors ha fallit ned över de danska korsfararna och under det banéret segrade de. Det ska alltså vara här som den danska flaggan Danebrogen skapades. Danskarna rev den gamla borgen och uppförde en ny. Namnet Tallinn ska vara en förvrängning av de estniska orden för "danskarnas stad". Danskarna sålde dock området till den tyska orden som dessutom tidigare hade erövrat borgen under en period. 

Domberget har fått sitt namn efter den idag lutherska domkyrkan (som kommer att få ett eget inlägg) som ligger i området. I en flygel till borgen, uppförd på 1700-talet och belägen mitt emot den ortodoxa Alexander Nevskij-katedralen (som också får ett eget inlägg) ligger Estlands parlament Riigikogu. Här på kullen finns också den Stenbockska palatset som är säte för regeringen och flera utländska ambassader. Det är därför jag tycker det finns fog för att kalla Toompea för det officiella Estlands hjärta. Här har man också utsikt över resten av gamla stan.

Tyvärr är själva slottet och parlamentet stängt för besökare, åtminstone under pandemin, men det är ändå värt att göra ett besök här för att se utsikten och de två stora kyrkorna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven