Var stod egentligen världens första julgran?
Så här på självaste julafton vill jag återkomma till en spännande fråga som faktiskt i förbigående varit uppe här på bloggen en gång tidigare, nämligen frågan om var världens första julgran egentligen stod.
Jag tänkte börja med att ge mina läsare en liten inblick i hur dessa blogginlägg ofta kommer till. Jag har gjort en resa någonstans i världen, ibland för rätt längesedan, och har ett minne av att ha sett något. Ibland kan det hända att det minnet väcks av att jag går igenom mina gamla fotografier och inser att det finns något spännande på ett av dem, ibland är minnet betydligt klarare. Jag identifierar alltså en intressant företeelse att tipsa om och har ofta redan där stommen till historien. Oftast får jag dock börja göra lite mer research, till exempel på Wikipedia eller en turistsida. Det kan då visa sig att den där konstiga statyn jag en gång tog en bild på i förbifarten är betydligt mer spännande än jag kunnat ana. Ibland händer dock något som helt kullkastar vad jag trodde mig veta.
Nåväl, ett av de första inlägg jag gjorde kom efter ett besök i Riga där jag bland annat sett Svarthuvudenas hus. Svarthuvudena var ett tysk-baltiskt medeltida köpmannagille som hade S:t Mauritius som skyddshelgon. Då Mauritius var en svart man så var gillets symbol alltså en svart mans huvud, vilket gav dem det namn vi känner dem under. De var mycket fromma men också glada i alkohol. En julafton när de samlats till gille så söp de ned sig och drog in ett helt träd i huset, varvid de dekorerade detta med allsköns tingestar innan de brände det (den sista traditionen blev inte så långlivad). På torget utanför huset i Riga finns till och med en liten julgran som markerar platsen där världens första julgran ska ha stått. Det var i alla fall den version som jag fått med mig från Lettland.
Wikipedia hade dock en något annorlunda version. Svarthuvudenas gille var nämligen etablerat i hela Baltikum och enligt de uppgifter som finns tillgängliga så hade gillet i Tallinn anteckningar om julgransbränder första gången redan 1441 och även liknande anteckningar från 1442 och 1514. De första skriftliga beläggen för en julgran i Riga är från 1510. Det verkar alltså som att julgranens egentliga födelseplats var i Tallinn. Esterna verkar dock inte alls ha gjort samma stora sak av händelsen som turistattraktion. Svarthuvudenas hus i Tallinn ligger faktiskt vägg i vägg med den svenska ambassaden men med en vanlig fasad ut mot gatan. Det är inte alls en lika pampig byggnad som sin motsvarighet i den lettiska huvudstaden och om man inte vet dess historia är det lätt att missa. Här finns ingen liten julgran för att markera platsen men enligt skriftliga belägg ska detta alltså vara den plats där traditionen med julgran föddes. Helt säkra lär vi väl aldrig bli.
Med denna lilla betraktelse önskar jag mina läsare en god jul!
Kommentarer
Skicka en kommentar