Sankt Eriks relikskrin

 Enligt den gamla nordiska kalendern så firades i dag, 24 januari, den dag som kallades Erik translatus, den flyttade Erik. Det var den dag år 1273 då kvarlevorna av kungen Erik Jedvardsson, också kallad Erik den helige eller Sankt Erik, flyttades från Gamla Uppsala till den närliggande tätorten Östra Aros som efter att kyrkan etablerat sig där kom att kallas Uppsala. Under medeltiden firades dagen med att relikskrinet fördes runt i staden under pompa och ståt.


Erik Jedvardsson var en av de stormän som under 1100-talet gjorde anspråk på den svenska tronen. Han valdes till kung och mördades efter en mässa i Uppsala. Det mesta om hans liv är okänt eller osäkert. Efter sin död firades han som helgon (trots att källor uppger att han faktiskt låg i konflikt med munkarna i Varnhem) men blev aldrig officiellt kanoniserad av påven. Han räknades som Sveriges skyddshelgon och är i dag symbol för Stockholm (som dock anlades många år efter hans död).

Relikerna i hans relikskrin består bland annat av en genomborrad halskota. Det var när den svenska kyrkans säte flyttade till Östra Aros och den nuvarande Uppsala domkyrka började byggas som relikerna flyttades dit. De försvaras än i dag i domkyrkan. 

På 1400-talet lät man en guldsmed i Stockholm vid namn Lambrecht göra ett nytt skrin men detta konfiskerades av Gustav Vasa under reformationen. Det var Gustavs son Johan III som mellan åren 1574-1579 lät sin guldsmed Hans Rosenfälth tillverka det förgyllda relikskrin som i dag innehåller relikerna. Det har öppnats för undersökning av benen år 1915 och 2014.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven