Mengopalatset
Gårdagens blogginlägg handlade om kungadömet Bugandas parlament där beslut som rör detta ceremoniella kungadöme i centrala Uganda fattas. När kungen, kabaka, anländer dit kan han resa över den paradgata som går från Mengopalatset på andra sidan kullen. Gatan innehåller en rondell som ingen utom kungen får köra rätt igenom, andra kör runt den som en vanlig rondell.
Själva Mengopalatset är inte öppet för rundturer men man kan få en rundtur av området och historien om palatset. Själva byggnaden är från 1922 när den dåvarande kabakan lät uppföra den i en stil han lärt sig uppskatta under sin tid i Storbritannien. Traditionen var annars att varje kung byggde sitt eget palats i klassisk afrikansk stil och även lät sig begravas där (en tradition som kommer vara föremål för ett eget inlägg längre fram). Det här palatset är däremot tänkt att vara permanent och är som sagt i en europeisk stil.
När Uganda förklarades självständigt så blev den dåvarande kungen Mutesa även republikens förste president. Hans premiärminister var Milton Obote och arméchefen en general vid namn Idi Amin. År 1966 störtade Obote kungen i en statskupp och Mutesa tvingades i exil. Händelsen när armén samlades utanför palatset för att arrestera och sannolikt avrätta Mutesa, kallas slaget vid Mengo Hill. Det antas allmänt att Idi Amin faktiskt räddade livet på Mutesa genom att ge honom förvarning om angreppet. Att Obote störtade kungen och därmed gjorde sig impopulär bland baganda, landers största etniska grupp, bidrog sannolikt till hans framtida impopularitet och att han själv kom att störtas av Amin. Utanför palatset finns fortfarande kvarlämnade kanoner som minner om slaget-
Kommentarer
Skicka en kommentar