Tsarevets - tsarernas befästa fort

 Gårdagens inlägg handlade om Veliko Tarnovo. en stad i Bulgarien som en gång var huvudstad i det andra bulgariska kungadömet. Den främsta sevärdheten i Veliko Tarnovo är Tsarevets - en medeltida befästning som ibland kallas ett fort. I själva verket var det mer av en befäst stad.












Det finns oerhört mycket intressant att se i Tsarevets och det kommer att finnas anledning att återkomma till en del av det som finns här. Övergripande kan man dock konstatera att det ssom i dag är en museibefästning då var den befästa och viktigaste delen av staden. Det var på det här området (på en annan kulle än den nutida bebyggelsen) som de bulgariska tsarerna hade sitt palats och det var också här som den kyrkliga makten fanns och den bulgarisk-ortodoxe patriarken satt. Byggnationen av fästningen började på 1100-talet. Den föll för de invaderande osmanska turkarna 1393 och det markerade slutet för det andra bulgariska kungadömet. Hela komplexet är omgivet av murar men av den inre bebyggelsen finns idag inte mycket kvar. Det man kan se är lämningar i form av husgrunder. Ett klocktorn markerar platsen för ett gammalt kloster. I närheten finns också den brutala avrättningsplatsen där fångarna kastades nedför klipporna. Den mest kände fången att avrättades här var patriarken Joachim III (ett namn jag gillar) som år 1300 dömdes och avrättades för förräderi. En bit upp ligger lämningarna av det gamla palatset, i dag ett tomt skal där man dock fortfarande kan följa en del av planritningen. Det var alltså härifrån som tsarerna styrde över sitt rike.

Det här är en plats rik på mycket intressant historia. Tyvärr är det dåligt skyltat på engelska men många skyltar finns i en tysk variant för den som kan läsa tyska. Annars kan man ta del av den generella historien och se sig om med hjälp av en karta eller en guidebok. Det är en plats som är väl värd ett besök i vilket fall.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven