Den arkeologiska utgrävningen under Sveta Sofia
Besökare till kyrkan Sveta Sofia i Bulgariens huvudstad kan även lösa biljetter till den arkeologiska utgrävningen under kyrkan. Det är det väl värt, utgrävningen är en större sevärdhet än själva kyrkan.
Som jag berättade i gårdagens inlägg så är den nuvarande kyrkan från 500-talet förmodligen den femte kyrkobyggnaden på samma plats. Den första kyrkan på platsen låg förmodligen här redan på 300-talet och en av de tidigare kyrkorna var platsen för synoden i Serdica. Serdica var namnet på den dåvarande romerska staden på platsen. Den förste kristne kejsaren Konstantin den Store ska ha härstammat härifrån och det påstås att han från början ville bygga sitt nya Rom här med senare fastnade för Bysans vid Bosporen istället (som alltså blev Konstantinopel, vår tids Istanbul). Området där kyrkan står låg då något utanför stadsmuren och användes som en stor begravningsplats, ett nekropolis. Trots att den nuvarande kyrkobyggnaden inte är enorm så är den betydligt större än föregångarna så utgrävningen under kyrkan täcker även stora delar av den gamla nekropolis, bland annat tidiga kristna gravar, och även gatumiljöer. Här finns även mosaiker från de gamla kyrkorna bevarade även om de finaste har flyttats till det arkeologiska muséet i staden.
Vid ett besök i Sveta Sofia är det väl värt att även lösa biljetten för muséet (utgrävningsområdet) i källaren. Det är ett spännande sätt att se delar av det antika Serdica och till skillnad från de större arkeologiska utställningarna i staden så får man också en spännande inblick i kyrkohistoria. I och med att det här var platsen för en synod så har den haft betydelse även för utvecklingen av tidig kristen dogma.
Kommentarer
Skicka en kommentar