Mariakolonnen i Prag
Det här är faktiskt ett monument jag inte kunde besöka förra gången jag var i Prag. Den rekonstruerade kolonnen med en staty av den heliga jungfrun i toppen på Stora torget i Prags gamla stad restes faktiskt så sent som 2020. Bakgrundshistorien är dock fascinerande, om än mindre smickrande för en svensk.
Under det trettioåriga kriget for de svenska trupperna fram över Europa och på de flesta håll på kontinenten är det inte "fornstora dar" som förknippas med den krigföringen. Prag drabbades särskilt hårt med en lång belägring och en plundring som förutom bortförandet av många konstskatter också ledde till skador på Karlsbron. I slutet av kriget lyckades de böhmiska trupperna dock driva bort de svenska inkräktarna. År 1650 firades den segern med att en kolonn med en staty av den heliga jungfrun restes på torget. Det var då den fjärde sådana Mariakolonnen i världen och skulpterades av Johann Georg Bendt.
I samband med Första Världskriget kollapsade det habsburgska Österrike-Ungern och Tjeckoslovakien blev självständigt. Det var en period av nationellt uppvaknande, vilket bland annat visades i resandet av en staty av den förste protestanten Jan Hus på torget. Det ledde till att nationalister år 1918 också rev Mariakolonnen då den sågs som en symbol för imperialismen och katolicismen. Resterna fraktades bort.
Efter kommunismens fall väcktes tanken att man skulle restaurera kolonnen. Många var dock kritiska av samma skäl som tidigare. Beslutet godkändes dock av stadens fullmäktige 2020 och en kopia av den gamla statyn togs fram, bland annat genom avgjutningar av de bevarade delarna. Sedan augusti 2020 kan den heliga jungfrun återigen ses på torget i Prag.
Kommentarer
Skicka en kommentar