Pershyttans bergsmansby

 Pershyttans bergmansby är en av Bergslagens bäst bevarade bergsmansbyar. Den ligger i Nora kommun i Västmanland (Örebro län). Här har man brutit malm och framställt järn i 700 år. Den sista gruvan i området stängdes först 1967. Mycket av bergsmansbyn finns bevarat med en fungerande hytta och vattenhjul.








I byn finns även arbetarbostäder och en skola men det är hyttan och det lugnande vattendrag som går intill denna som är den verkliga attraktionen. Här kan man själv läsa informativa skyltar om hur järnet framställdes under många år. Man kan själv se hur vattnet leddes för att ge kraft. Bortsett från den intressanta historien så har området väldigt vackra omgivningar.


När jag besökte Pershyttan så var det första jag såg några män som byggt upp en riktig mila och på riktigt framställde träkol. I botten ligger träet som sedan antänts och ligger och glöder. Detta är täckt av jord och det är viktigt att syrehalten inte blir för hög, då kan hela milan antändas. Träet förkolnas och kan sedan grävas fram, milan har alltså begränsat livslängd. Så har man alltså framställt kol länge. Historiskt var syftet förstås att så fram kol till järnframställningen. Herrarna som byggt milan jag såg gjorde dock grillbricketter som såldes till förmån för en lokal idrottsklubb.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven