De äldre delarna av den kroatiska staden Split kallas (något oriktigt så det är en liten stadskärna) för Dioclatianus palats. Den romerske kejsaren Dioclatianus bodde här från sin abdikation till sin död och är begravd här. Det gamla templet är i dag en kyrka som kallas S:t Dominius katedral,
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMK9dagpXZCqitiwPlI0KEotTuhazFbejjSe0pTd5pwSi4-t1NXLZSnFgnBEYeZku43Ucmd3KYtT0hbHn9n7ZGaeRgbR4gMaoKbuFVyxvZJtlPEPa2ZTEmoxuGDucGV7dq3-bPkIEmeB3fDfRgWkvs2idGngwFaILVBc5EGyZKL4Aam0Up_JQHodKT_jQj/s320/split%20grav%202.JPG)
Under det stora altaret ligger resterna av helgonet som gett kyrkan sitt namn. Problemet är bara att vi inte är riktigt säkra på vem han var. Det finns två legender som båda refererar till en kristen martyr med ett det namnet. Den första av dessa, och den som påverkat avbildningarna runt altaret, handlar om en lärjunge till aposteln Petrus som av sin mästare sändes för att predika evangeliet i Salona intill dagens Split. Inte nog med att han predikade, han utförde också mirakel och fick till en början många följare. Han ställdes dock inför rätta inför den romerska prefekten Maurelius som inte lät sig övertygas av något Dominius gjorde utan lät prägla denne och avrätta fyrtio av hans följare. Då Dominius inte ville avträda sin tro dödades han. Den lilla församlingen bevarade dock liket mirakulöst i sekler till dess goterna plundrade staden. De gjorde då Dioclatianus gamla Jupiterpalats till gravplats för helgonet.
Den andra legenden berättat att Dioclatianus medkejsare Maximian hade en förtrogen som dock i hemlighet var kristen. Då detta uppdagades lät Maximian honom välja mellan döden och att offra till gudarna, vilket givetvis slutade med martyrdöden. Dominius flydde men hittades och halshöggs. Hans kropp reste sig dock upp, tog huvudet under armen och gick och begravde sig själv. Oavsett vem Domius var så har han i vart fall en vacker grav i en mycket sevärd kyrka.
Kommentarer
Skicka en kommentar