Minnesplatsen för Jan Palach och Jan Zajic
Vaclavplatsen i Prag har varit skådeplatsen för många historiska händelser såsom utropandet av Tjeckoslovakien och de protester som ledde till kommunistregimens fall 1989. Framför Nationalmuséet i torgets ena ände finns ett kors markerat i gatan som minner om en annan tragisk händelse på platsen.
Under några månader på våren 1968 inledde det tjeckoslovakiska kommunistpartiets ledare Alexander Dubcek vissa liberaliseringar, det som kallas Pragvåren. Den fick ett brutalt slut när den sovjetiska armén invaderade landet och avsatte ledningen till förmån för en som höll Moskvas linje. I januari 1969 bestämde sig studenten Jan Palach för att protestera på det sätt han trodde skulle ge bäst effekt. Han tände eld på sig själv framför muséets entré och avled av skadorna. Innan självmordet hade han skickat brev till myndigheterna och sagt att det fanns en underjordisk rörelse av unga män som planerade att göra detsamma om reformer inte genomfördes. Det var uppenbarligen inte sant för den typen av självmordsvåg blev det inte. Många uppmärksammade Palachs protest trots att myndigheterna försökte undertrycka hjältedyrkan.
I februari 1969 begick dock även en annan student, Jan Zajic, självmord på samma sätt som Palach. Myndigheterna fruktade att han skulle uppmärksammas på samma sätt. Efter kommunismens fall har de båda dock hedrats för sina offer. I dag minner korset på platsen där Palach föll ihop när han brann om deras uppoffringar.
Kommentarer
Skicka en kommentar