Drottning Blanka

 På Finlands nationalmuseum Ateneum hänger den här tavlan som nog många svenskar sett i olika reproduktioner i historieböcker. Det är en historiemålning av den finska konstnären Albert Edelfeldt som vann stor uppmärksamhet med den i Paris 1877. Tavlan har titeln Drottning Blanka och ska illustrera en historia av Zacharias Topelius baserade på nordisk medeltidshistoria.


Den svensk-norske kungen Magnus Eriksson var gift med Blanche de Namur. från ett område i nuvarande Belgien. Svenskarna kallade drottningen Blanka. Kungaparets son Håkon kom att efterträda sin far som kung av Norge och var i några år medregent i Sverige. Han gifte sig med den danske kungen Valdemar Atterdags dotter Margareta, vilket i slutet av 1300-talet ledde fram till att hon blev regerande drottning i alla de nordiska länderna och förenade dem i Kalmarunionen.

Edelfeldts målning med drottningen som balanserar sin son på benet och sjunger för honom är ett fantasiporträtt (några bevarade samtida bilder på drottningen existerar inte). Enligt uppgift ska hon sjunga för Håkon om det framtida äktenskapet inför parets trolovning i unga år. Målningen kallas också för "rida, ranka" och har gett inspiration till barnramsan. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven