Eldtemplet Atashgah i Baku

I historisk, eller i detta fall närmast förhistorisk tid, hade Centralasien och Kaukasus en ganska stor indisk befolkning och omfattande kontakter och handel med den indiska subkontinenten, liksom förstås med Iran. Därför finns det utanför Baku ett övergivet gammalt tempel Baku Atashgah som kallas för eldtemplet. Det vi i dag vet om detta oktagonala tempel vet vi främst som ett resultat av arkeologiska utgrävningar och tolkningar av gamla inskriptioner i templet. Inskriptionerna är nästan uteslutande på sanskrit eller punjabi, vilket belägger den indiska kopplingen.




Forskarna tvistar om huruvida eldtemplet ursprungligen är en hinduisk eller en zoroastrisk helgedom. Zoroastrianism är troligen världens äldsta nu levande religion och är ursprungligen persisk men har alltid varit stor i Indien (men måste rimligen också varit huvudreligion i det område som nu är Azerbajdzjan före islam). Eld är helig i båda religionerna och mitt i templet har det brunnit en evig låga över ett altare placerad mitt i tempelkomplexet (den är tänd även nu men det är en sentida rekonstruktion). Templet har under historien delats av utövare av båda religionerna, sannolikt pilgrimer från den indiska subkontinenten. Troligen har templet använts av pilgrimer av båda religionerna även under samma tidsperioder, vilket i så fall gör det till ett spännande exempel på religionsdialog och fredlig samexistens.



 I dag används eldtemplet inte längre som helgedom men det är intressant att gå runt i byggnaden och se på det som bevarats och rekonstruerats.

Jag besökte eldtemplet som en del i en bussrundtur till fyra unika sevärdheter runt Baku. Jag har tidigare skrivit om hällristningarna i Gobustan (https://annorlundaplatser.blogspot.com/2020/07/hallristningarna-i-gobustan.html ) och om lervulkanerna (https://annorlundaplatser.blogspot.com/2020/07/lervulkaner-geysrar-av-lera.html). Rundturens sista stopp var ett brinnande berg och det kommer att vara föremålet för morgondagens inlägg.   

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven