Platser som minner om folkmord

 I dag är det Menlösa barns dag som man sade först, i moderna kalendrar står det Värnlösa barns dag, den dag som enligt traditionen minner om morden på gossebarn under två års ålder i Betlehem som Jesus undkom genom flykten till Egypten. Jag har läst en uträkning att det kanske inte rörde sig om mer än tjugo barn (vilket kan förklara varför Matteusevangeliet är den enda källa som nämner händelsen). Det kan dock vara en dag att minnas även de många barn som än i dag faller offer för krig och orkestrerade folkmord. I dag tänker många på Gaza, Jemen och Ukraina.

Det finns nästan en särskild sorts folkmordsturism där man kan besöka platser som minner om de grymheter människor kan utsätta varandra för. Jag har besökt många av dem men den som definitivt har gjort starkast intryck är det som kallas Dödens fält utanför Pnohm Penh i Kambodja. Här skedde flera av de avrättningar som Röda Khmerernas regim utförde. Här finns också ett särskilt träd. När en av de misstänkta bödlarna senare vallades runt på platsen var det framför detta träd han bröt ihop och erkände. Han hade nämligen beordrat sina män att grabba levande bebisar i fötterna och svinga deras huvuden mot träden till dessa sprack. Denna fruktansvärda avrättningsmetod av helt oskyldiga barn slår det mesta i grymhet och är en stark om än obehaglig upplevelse.

Liknande grymheter utfördes i Bosnien-Hercegovina på 1990-talet. En överblick över allt som hände ges i Sarajevo på Muséet för brott mot mänskligheten och folkmordet 1992-1995. En större inblick i de mest kända folkmordshandlingarna ges på plats i Srebrenica där en holländsk FN-bataljon misslyckades med att hindra mord på bosniska muslimer. Flera av offren vilar i dag på den närliggande minneskyrkogården.

I Vilnius i Litauen finns ett folkmordsmuseum över det i dag kanske mindre kända folkmord som begicks under Sovjetkommunismens dagar. Muséet är inrett direkt på plats i KGB:s tidigare högkvarter i staden.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven