Kvinnoöden och kvinnohistoria på bloggen

 I dag är det Internationella Kvinnodagen och självklart ska det uppmärksammas här på bloggen. Låt mig börja med att redogöra för några av de kvinnoöden som nämnts här på bloggen över åren:

Prinsessan Elisabeth av Österrike blev bortgift med kungen av Polen vid unga år men äktenskapet blev olyckligt, mestadels eftersom kungen trånade efter en annan. Han fick möjlighet att gifta sig med sin kärlek då den olyckliga Elisabeth avled i unga år. Hon ligger begravd i katedralen i Vilnius och då hennes änkling inte fick legitima barn med någon av sina tre fruar (den sista för övrigt Elisabeths lillasyster) så banade hennes öde på sätt och vis väg för den svensk-polske kungen Sigismund III.

Sigismund är känd för sin goda relation till sin syster Anna men han hade faktiskt en syster till. Den lilla Isabella föddes då den dåvarande hertig Johan, senare Johan III, och hans hustru Katarina Jagellonica (Elisabeths svägerska) satt fängslade på Gripsholm. Hon blev dock bara två år gammal. Hennes grav kan man besöka i Strängnäs domkyrka.

En mer samtida olycklig prinsessa är ju den brittiska prinsessan Diana. Hon omkom ju 1997 i en bilkrasch i tunneln vid Pont de l'Alma i Paris. Här lämnar beundrare fortfarande blommor.

Nu är ju kvinnors historia inte enbart tragisk och definitivt inte enbart kunglig. Vill man verkligen få en inblick i europeisk kvinnohistoria med allt vad den innebär så måste man besöka det gamla kvinnomuséet i Århus som i dag går under namnet KØN. Det är värt att resa till Århus bara för att besöka det.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven