Sju sevärdheter i Prag

 I dag 21 augusti är det årsdagen av den sovjetiska invasionen av Prag 1968 som gjorde slut på den s.k. Pragvåren, ett av Östeuropas första försök att reformera kommuniststaten. För att uppmärksamma detta sak vi naturligtvis lista de sevärdheter i Prag som tidigare tagits upp här på bloggen.

Om vi börjar med den plats som är mest förknippad med den senare Sammetsrevolutionen 1989 så är ju det Vaclavplatsen. Detta torg är uppkallat efter det tjeckiska nationalhelgonet och var det torg där protesterna som slutligen fällde regimen hölls.

Nu är ju Prag inte utan historia när det gäller just uppror mot överheten. Det började redan på 1400-talet med den tidiga reformatorn Jan Hus som står staty på stora torget. Jan Hus brändes på bål för sina kätterska idéer men de levde vidare ändå och kampen med katolicismen och kejsarmakten ledde 200 år senare till 30-åriga kriget.

Alldeles intill torget finns också den imponerande medeltida astronomiska klockan som visar solens och månens rörelser och har rörliga figurer som föreställer Jesu apostlar.

Makten mot vilken så många gjorde uppror satt på Pragborgen ett av världens äldsta slott. Det gör den för övrigt fortfarande då borgen är säte för den tjeckiske presidenten.

Nära det gamla torget ligger också den judiska begravningsplatsen där stadens en gång ganska stora judiska befolkning ligger begravd. En av gravarna tillhör rabbi Judah Loew ben Bezalel som enligt legenden skapade monstret Golem.

En stor sevärdhet som jag inte behöver påminna om är Karlsbron men intill den finns också en staty av personen som gett namn åt bron Karl IV, tysk-romersk kejsare med säte i Prag.

Slutligen så finns här i staden också den fantastiska gamla puben U Fleku från 1499. Den är väl värd ett besök även om den ofta är fylld till bredden med folk.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven