Gravar i Sverige
I dag är det alla helgons dag, den dag då vi i Sverige högtidlighåller våra döda med ljus på deras gravar. Det slår mig att jag ganska ofta skriver om gravar här på bloggen så jag tänkte i två inlägg samla några gamla inlägg om just gravar. I dag handlar det om platser i Sverige, i morgon blir det internationellt.
Några väldigt gamla gravar man kan besöka är ju de järnåldersgravar som finns på Pilane gravfält på Tjörn. Det är några av de äldsta spåren av gravläggning i Skandinavien.
I Varnhem har man hittat några av de första kristna gravarna kring det som kallas Kata gård. Möjligen visar detta att kristendomen var tidigare etablerad i Västergötland än man trott.
I den intilliggande Varnhems klosterkyrka hittar man såväl Stockholms grundare Birger Jarls grav som greve Magnus Gabriel de la Gardies familjegrav. Båda männen får nog räknas som sin tids allra mäktigaste.
I Uppsala domkyrka kan man se såväl Erik den heliges relikskrin som kungagravar tillhörande Gustav Vasa och hans son Johan III liksom den mer sentida religionsmystikern Emanuel Swedenborgs grav.
Johan III hade även en dotter Isabella som avled vid två års ålder och som har sin gravvård i Strängnäs domkyrka.
Swedenborg var ju också en stor inspirationskälla för konstnären Ivan Aguéli som ligger begravd i sin födelsestad Sala.
Tonsättaren Joseph Martin Kraus som verkade vid Gustav III:s hov finns vackert begravd på Tivoliudden i norra Solna.
Vill man besöka mer moderna begravningsplatser där man kanske också har egna släktingar begravda så är den världsarvsklassade Skogskyrkogården i Enskede och Norra begravningsplatsen i Solna, med bland annat Alfred Nobels grav, Stockholms största begravningsplatser. De är också väldigt trevliga att promenera på även andra dagar.
Kommentarer
Skicka en kommentar