Gravar utomlands
Igår var det alla helgons dag och då listade jag några svenska resmål där man kan se gravar. Även i dag, söndagen efter alla helgons dag, är det ju många som tänder ljus för att minnas och hedra sina döda anhöriga. Jag tänkte därför fortsätta temat med att lista några resmål där man kan se gravar i andra länder.
Om vi börjar i antik tid så är ju många gravar i namnkunniga personers gravar i Europa förvunna eller okända men i Kina kan man faktiskt väldigt enkelt hitta en grav som tillhör en av våra främsta filosofer. I staden Qufu kan man se Konfucius grav intill andra medlemmar av familjen Kong som styrde staden fram till republiken Kina 1912.
I Peking kan man även se de världsarvsklassade gravar som tillhör den kejserliga familjen Ming som styrde landet från 1300-talet fram till 1644.
Ska vi hitta något liknande i Europa så har vi kanske de delar av den kroatiska staden Split som kallas Dioclatianus palats där kejsaren levde efter sin abdikation och där hans grav finns i S:t Dominius katedral där du även kan hitta såväl helgonet som gav kyrkan dess namn som ett annat helgon - S:t Anastasius.
Andra helgon som varit betydelsefulla för sina hemländer är Sankta Ludmila i Tjeckien som vilar i S:t Georges basilika på Pragborgens område och även Sankt Adalbert och Johannes Nepomuk som ligger i Vituskatedralen i samma borgområde.
Är man i grav och har ett intresse för gravar ska man inte missa den Judiska begravningsplatsen där flera generationer av tjeckiska judar och många prominenta rabbiner vilar.
I USA vilar en av grundlagsfäderna, självaste Thomas Jefferson, på sin gård Monticello i Virginia där hans grav bara är en av sevärdheterna.
Spåren av kristnandet av Afrika kan man också se i gravar i till exempel mitt kära Uganda. I Kampala vilar de första infödda kristna anglikanska prästerna utanför den anglikanska Namirembekatedralen medan den förse katolska biskopen från sub-sahariska Afrika Joseph Kiwànuka har sin gravvård i den katolska Rubagakatedralen.
Kommentarer
Skicka en kommentar